17 June 2005

di bahu mama..

tatkala bayi, bahu mama menjadi sasaran, menggigit dan meronta laparkan susu..
tempat paling enak disandarkan kepala, lena terlentok..seraya tangan mama lembut mengelus.. sambil membisikkan alunan dodoian..menghanyutkan aku terus..

sewaktu kanak2, di bahu mama aku timpakan peel kanak2 ku..
amukan ku, bentakan ku..kuhamburkan tangisan tidak puas hati ku
tapi..mama, meski bahunya berat menanggung..
tidak pernah sekali tangan dihayun merotan..
tidak pernah kudengar mulut lancar berkata kasar..
terus sabar..

di usia remaja ku..menangis lagi di bahu mama.
segala duka dan rindu terpisah di negeri orang..
setiap sengsara menahan karenah, tohmahan insan..
kala melewati peredaran usia, memahami perubahan rasa di jiwa..
di bahu mama aku sandarkan..

dan kini, dalam usia dewasa ku..
basah lagi bahu mama..
entah sampai bila, aku tidak bisa menjangka..
seolah2 bahunya sentiasa rela, senantiasa bersedia..
menadah setiap cerita, menampung limpahan air mata..
hebat sungguh ciptaan-Mu yg satu ini Tuhan..

" ke mari anakku, mari luahkan ke bahu ku,
akan ringanlah beban, akan hilang kegusaran,
Ku tunjuk jalan dengan panduan Tuhan,
amanah ku pegang, sampai mati takkan ku biarkan,
jangan pendam sendirian, kerna wujudku di sini punya tujuan..
mari kepada ku, galaskan semuanya di bahu ku..
pasti kan lena tidurmu.."

masa suka gembira, berlari mencari mama..
masa sedih berduka, menangis pun di bahu mama...
masa sunyi dan ingin bercerita, ke hujung dunia aku cari mama...
masa kebingungan perihal manusia, ke arah mama kaki menerpa..
pendek kata..mama segala-galanya..
aneh sungguh ...
dalam kelembutannya, punya kekuatan yg luar biasa..
seraut tenang wajahnya, itulah penawar paling berharga..
setiap bait katanya..aku jadikan azimat seluruh usia...

mama..wariskan pusaka,turunkan ilmu..
aku ingin jadi ibu seperti mu..



2 comments:

kakak said...

i wish i have more of your talent...keep up the good work! n u know what..u should think of copyright-ing or patent or whatever u call it your writing. this is to protect your rights and safeguard from copycats out there.

justme said...

hehhe..thanks, it sounds much better when u are the one saying it..=]..

well, i felt the same way towards u gak, i envy ur determination, ur energy and optimism in living ur dreams..heh, which im still very much lacking in...gladly ade 'free anthony robbins' kat umah..=p..

nway, thanks for d idea, wpun kak rs org pun tak ingin nak copycat my work , but still, ill keep that in mind, ..thanks sis!